Algemeen

Canyoning Aiglun

De Verdon

Introductie

De Verdon is een rivier in het zuiden van Frankrijk waarvan de oorsprong licht bij de col d'Allos in Les Alpes de Haute Provence. Uiteindelijk mondt de rivier uit in La Durance ter hoogte van de gemeente Vinon-sur-Verdon. Op zijn loop van een lengte van 175 km, doorkruist hij de mythische Gorges du Verdon. Zijn belangrijkste zijrivieren zijn de Lance (een gereputeerde canyon in Colmars-les-Alpes), de Artuby en de Collostre (bij Gréoux-les-bains). Hij doorkruist het Lac de Castillon en het Lac de Chaudane, liggend stroomopwaarts van de Gorges du Verdon, alsook het Lac de Sainte Croix, dat zich stroomafwaarts van de Gorges bevind in de gemeente Moustiers sainte Marie.

Etymologie en geschiedenis.

De naam Verdon komt van viridum, wat betekent 'groene plek'. Zijn kleur is vrijwel zeker de oorsprong van deze naamgeving.

Historisch gezien heeft de Verdon vooral een grensrol gespeeld. Ook vandaag de dag markeert de Verdon de grens tussen Les alpes de Haute Provence en de Var. De Verdon heeft al vanaf de prehistorie een aantrekkingskracht gehad op de mens. Er bestaan vele sporen van bewoning vanaf het paleolitisch tijdperk. Vele voorwerpen uit het neolithisch tijdperk zijn te vinden in het musée de la Préhistoire van Quinson. Tijdens de oudheid was Riez een belangrijke plaats in het Romeinse Rijk met een prachtige achthoekige doopkapel. In de middeleeuwen behoorde de Verdon toe tot de adelijke families en de bisschoppen van Riez. In de 20ste eeuw veranderden enorme betonnen dammen het eco-systeem van de rivier. De werkzaamheden in Castillon en Chaudanne begonnen in 1928 en werden voltooid in 1949 (Castillon) en 1952 (Chaudanne). De dam van Sainte Crois werd begonnen in 1970 en voltooid in 1975. Wat betreft het behoud van het water van het Lac d'Esparon, zij werd in 1967 van water voorzien. Al deze superconstructies maakten de electriciteitsproductie mogelijk, en de toegang tot het Canal de Provence.

Stroming en waterhuishouding

De Verdon is een rivier waarvan de stroming geregeld wordt door de EDF (Frjaare energiemaatschappij). Er zijn verschillende dammen. De dam van Castillon die zich stroomopwaarts van Castellane bevindt stort zijn water uit in het Meer van Chaudanne. Vervolgens giet de dam van Chaudanne de inhoud van het meer in de Gorges du Verdon. Dit vindt plaats op 2 kilometer van Castellane. De Verdon is een overvloedige rivier waardoor ter hoogte van Vinon-sur-Verdon zo'n 27 kubieke meter water per seconde stroomt. De stroming van de Verdon wisselt per seizoen. Het is een rivier die ontstaat uit smeltwater. Er zijn dus twee periodes van overstromingen. Een kleine overstroming veroorzaakt door herfstregen waardoor de stroming stijgt tot ongeveer 30 kubieke meter per seconde in november. Een grote overstroming vindt plaats in de lente door een combinatie van regen en smeltende sneeuw. In mei stroomt er ongeveer 47 kubieke meter per seconde door de rivier bij Vinon-sur-Verdon. De stroming is niet natuurlijk, de activiteit van de rivier hangt af van de hoeveelheid water dat de EDF doorlaat. Wat ons betreft, alleen het laatste gedeelte van het ravijn van Mainmorte is niet toegankelijk als er teveel water is.

Ecologie, flora en fauna van de Verdon.

De internationaal bekende kleur van de Verdon is het gevolg van de beplanting en de micro-algen in het water. De turquoise kleur van het water ter hoogte van Sainte Croix is het gevolg van de klei die zich daar bevindt.

Er is veel fauna te vinden in de Verdon. In de grote meren vindt u veel verschillende vissoorten: forel, beekforel, karper, barbeel, blankvoorn, rietvoorn, de sombere snoek, baars en de enkopvoorn. In het parc naturel régional du Verdon kunt u veel verschillende wildsoorten vinden, zoals gemzen, herten, reeen en wilde zwijnen. Ook staat de grote canyon bekend om de vele roofvogels zoals gieren en de 'gypaëtes barbus'. In de canyons leven kleine waterspreeuwen. Er zijn ook veel reptielen te vinden zoals onder andere adders, slangen en hagedissen. De meest oplettende wandelaar kan ook de kleine zwarte schorpioenen zien die hier leven.

De Verdon is zeer dicht begroeid. Vele bossen staan vol met grove dennen en buxus. De flora is er zeer rijk met onder andere jeneverbes, meidoorn, duizendblad, lavendel, lelies, salie, tijm en rozemarijn. De bossen van het Parc Naturel Régional du Verdon zijn een ware lust voor het oog en de neus.